DEBKA: İran’daki en kalabalık gösteri 500 kişiyi aşmıyor

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

İsrail istihbarat servisi MOSSAD’a yakınlığıyla bilinen DEBKA sitesinin İran’da başlatılan eylemlerle ilgili verdiği habere göre, İran’daki en kalabalık gösteri 500 kişiyi aşmıyor.

“Dünya medyasının yüksek sesle ilan ettiği kitle gösterileri hiçbir zaman somut olarak gerçekleşmedi. Gösteriler, yüzlerce küçük kasabaya yayılmış olmasına rağmen, büyük çaplı değil. DEBKAfile, birkaç yüzü aşan gösterilerin nadiren görüldüğünü, en kalabalık olanda 500 protestocunun olduğunu aktarıyor.”

İran’da dört gündür devam eden protestolar, ateşli silah kullanımına evrildi. Salı günü için genel grev çağrısı yapıldı. Ölü rakamı 21’e çıktı.

Tahran’daki rejim, Pazar gecesi ülke çapındaki protestocular Besic (Devrim Muhafızları’nın iç polis kolu) üslerini basıp buraları ateşe verdiği zaman şaşkınlık içinde kaldı. Bu durum ancak Pazartesi günü açıklandı ve 1 Ocak Pazartesi günü İran devlet televizyonu, “güvenlik güçlerinin silahlı protestocuların polis karakollarını ve askeri üsleri ele geçirme girişimlerini püskürttüğünü” bildirdi. Aynı zamanda resmi ağızlardan, Perşembe gününden beri ülke çapında düzenlenen protesto gösterilerinde en az 12 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Rejim, zamanla sönümlenmesini beklendiği için şu ana kadar protesto hareketini sert bir şekilde bastırmaktan imtina etti. Bu hesap, üç düşünceye dayanıyordu:

1. Dünya medyasının yüksek sesle ilan ettiği kitle gösterileri hiçbir zaman somut olarak gerçekleşmedi. Gösteriler, yüzlerce küçük kasabaya yayılmış olmasına rağmen, büyük çaplı değil. DEBKAfile, birkaç yüzü aşan gösterilerin nadiren görüldüğünü, en kalabalık olanda 500 protestocunun olduğunu aktarıyor.

2. Protestocular ağırlıklı olarak işçi sınıfından, çiftçilerden veya işsizlerden oluşuyor. 2009 sokak ayaklanmasına güç kazandıran aydınlar ve Tahran “çarşı”sı (2009’da da uzak durmuş olan üst orta sınıf tüccarlar) bu süreçte yoklar. Tahran Üniversitesi’ndeki küçük gösteriler dışında öğrenciler de mesafeli durdu.

3. Hareketin alçalıp yükselmelerini yönetecek liderleri veya taktisyenleri yok gibi görünüyor. Sosyal medyanın kısmen kapatılmasının bile bu hareketi daha başında durdurması bekleniyordu.

Bununla birlikte, isyanın arkasındaki yön verici ele dair bir ipucu bulunmamasına karşın Tahran’daki yetkililer, bu hareketin tümüyle kendiliğinden olmadığını ve ipleri elinde tutan bir ya da birden fazla unsurun olabileceğini sezmeye başladı. İki yeni gelişme bunu gösteriyor.

Salı günü için ilan edilen ulusal grev bunlardan biriydi. Aynı zamanda ilk defa Pazar gecesi küçük gösterici toplulukları silahlarını çıkarıp Besic güçlerine ateş açmaya başladı. Ardından ilk defa Besic güçlerine nefsi müdafaa için ateşle karşılık verme izni verildi. Devlet televizyonu, ulusal protesto gösterilerinde en az 21 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. DEBKAfile’ın İran kaynakları, İslami rejimin ulusal grevi ülkeyi felç etmeden kırmak zorunda olması sebebiyle, hafta ilerledikçe ölüm rakamlarının artacağını tahmin ediyor.

3 Ocak 2018

www.medyasafak

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Fikir