Adnan Binyazar: “Yazar toplumun bir özetidir!”-Ahmet Yıldırım

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Yazar aç milyonlar için yazmıyorsa yazar olamaz.

 

ahmety@anafikir.gen.tr

 

11 Şubat 2012 – 12. Ankara Öykü Günleri/Panel (Adnan Binyazar-Remzi İnanç-Emin Özdemir-Ayşegül Çelik-Metin Turan)

Emin Özdemir: Edebiyat evsizlere ev, açlara yemek, işsizlere iş bulmaz ama onları insanlaştırmaya yardımcı olur. Bütün bunları elde edebilecek bilinç verir. Odağında insanın olmadığı bir roman, bir şiir olamaz. Edebiyatın temel işlevi insana insanı anlatmasıdır. Toplumumuz sorunlar yumağıdır. Bir de roman ve şiirimizin toplumla kan bağını koparmış olması buna eklenince büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuz görülür. Dağlarca, gerçek sanat yapıtı bir saat gibi içinde bulunduğu zamanı, bir pusula gibi gidelecek yönü gösterir, der.

Milyonlarca insan kitap okuyor, sinemaya, tiyatroya gidiyor. Acaba niçin? Çünkü insan kendisi olmak istiyor. İçinde olduğu çağın, bağlı olduğu toplumun bir parçası olmak istiyor.

Edebiyat yapıtı bir dil işidir. Dili yaratıcı bir şekilde kullanma işi. Bugün, gündelik dilin, ortak dilin söz dağarcığıyla roman, öykü yazan yazarlar var. Kuru, takır tukur bir dil bu. Dolaysıyla insanın yüreğinde titreşim yaratmayan yazarlar.

Edebiyat insanın insanlaşması için insanı insana anlatır. Acı çeken, ezilen, horlanan insanı anlatıyor. Ama öyle anlatıyor ki anlatım dili okuyanı alıp götürüyor. Dilin öte yanına geçmektir yazarı gerçek yazar yapan.

Yazar bedeninin sıcaklığını halktan almıyorsa o yapıt edebiyat yapıtı olmaz. Yabancı dilde roman yazıp sonra Türkçeye çevirten ve kendilerine yazar diyen insanlar var. Yazar, “Niçin?”, “Kimin için?”, “Nasıl?” sorularını yanıtlayarak yazmalı. Yazarlar, bazı şeyleri söylemek için değil, nasıl söylerim diye yazarlar.

Adnan Binyazar: Yazar aç milyonlar için yazmıyorsa yazar olamaz. Her yazar bir toplum içinde yazar. Toplumun sözcüsüdür. Yazar bunu iş edinen, sorumluluk duyan insandır. Politikacılar gibi seçilmiş insan değildir. Kendi çıkarı için yazmaz. Özgür kalmak zorundadır. Hem toplumun özgürlüğü hem kendi özgürlüğü için savaşmak zorundadır. Beynini özgürleştiremezse kimliğine sanatsal kimlik kazandıramaz. Dostoyevski 4 yıl Sibirya’da kürek cezası çekti. Ama hiç taviz vermedi. Kişiliği ne gerektiriyorsa onu yaptı.

Yazar toplumun bir özetidir. Geçen gün okuyordum; Fuentes, eğer bir şairle yazdığı dili kullanan toplum arasında bir duygu akışı olmuyorsa o şairde bir sorun var demektir, diye yazmış.

Yazar aktarıcı değil, duyumsatıcıdır. Elif Şafak gibilerin kitaplarının okunması okur tarafı için de ayıptır. Okur sorunumuz var. Gerçek okur olsa Elif Şafak gibiler yazamaz. Romancı diye sokakta gezemez.

Okuru avlamaya çalışıyorlar. Avlanmak okura yakışır mı?

Orhan Pamuk, Nobel Ödülü’nü politik angajeyle aldı. Bunları demezsen alamazsın dediler. Güdümlülük, sanatın ölümü demektir. Yaşar Kemal varken Nobel ödülü başka bir Türk yazara verilmemeliydi.

Düşünce ve kişilik cinsiyetsizdir. Yazarın erkeği kadını olmaz.

Edebiyat öğretmez, doğru, ama edebiyatın öğrettiğini hiç kimse öğretemez.

Soru (Bir dinleyici): Orhan Pamuk ve Elif Şafak çağa ayak uyduran önemli yazarlardır. Orhan Pamuk nerede politika yaptı?

Adnan Binyazar: Amerika’da AB’de bir takım odaklarla ilişki kurup, Ermenileri kestik astık, Kürtleri kesiyoruz, demeseydi Nobel’i asla alamazdı. Burada politik bir angaje olmak vardır çıkarı için.

(Dinleyici): Onlar kozmopolit yazarlardır. Yaşar Kemal artık bitti. O demode oldu. Zamana ayak uyduramadı. Ben marksistim; marksistlere göre Yaşar Kemal bitti. Kozmopolit yazar olabilmek lazım. Ulusal yazar olunmaz.

Adnan Binyazar: Yaşar Kemal Türkçe var oldukça var olacak bir yazardır. 500 yıl sonra da var olacaktır. Dili bizim dilimiz, insanı bizim insanımız. Kozmopolit edebiyat tam yozlaşmış edebiyattır!  Bir edebiyat dışarıyı taklit ediyorsa onun kalıcılığı olamaz.

(Bir başka dinleyici): Soru soracağım diye konuşan arkadaşa söylüyorum; marksistim diyorsunuz, ama daha George Politzer’i bile okumamışsınız. Orada Marks’ın, burjuvazinin enternasyonalizmin karşısına kozmopilitizmi koyduğunu söylediği yazar. Nasıl marksistsiniz daha bu başlangıç kitabını bile okumadan Orhan Pamuk kozmopolittir, dolaysıyla Marksisttir diyorsunuz…

Ahmet Yıldırım

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Fikir