03.01.2013

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

‘İktidar yüzünden başıma neler geldi’

Ruşen Çakır, “Açılımda hatırlayalım Başbakan önce gazetecileri çağırdı. Bizimle başlattı. Sonra da ilk bizi susturmaya çalıştılar ve susturdular yani. Ben kendi başıma gelenleri biliyorum. Birçok arkadaşımın başına gelenleri de biliyorum. Şimdi hükümet açıyor, hadi siz de açılın diyor. Sonra kapanınca hadi siz de kapanın diyor. Yok, ben konuşmaya devam edeceğim dediğiniz zaman da bu sefer başınıza olmadık işler geliyor. Şimdi yeni bir süreç başlıyor. Hükümetin yine medyanın konuşmasına ihtiyacı olacak. Nasıl Kürtler sütten ağzımız yandı dediyse bugün de gazeteciler aynı şeyi söyleyecek. Hükümet istediğinde açılıp istemediğinde kapanandan aydın olmuyor. Gazeteci de olmuyor…” 2 Ocak 2013  Cumhuriyet Haber Portalı

***

Kitap Yasak kararı devam etsin istediler

1100’e yakın kitap ve süreli-süresiz yayın üzerindeki yasak kararı, 5 Ocak tarihine kadar yasağın devamı niteliğinde bir karar alınmaması halinde kalkacak.

Bakanlar Kurulu veya Ankara mahkemelerinin toplatma, yasaklama veya dağıtım ve satışını engelleme kararı verdiği kitap ve dergiler, 5 Ocak’a kadar yasakların devamına yönelik bir kararın alınmaması halinde yasak olmaktan çıkacak.

Dünya atlası da yasaklı yayınlar arasında

İMC’nin haberine göre, Yasaklanan yayınlar arasında, Kurtuluş Savaşı Destanı (Nazım Hikmet), Makaleler (Sultan Galiyev), Kürt Aydını Üzerine Düşünceler (İsmail Beşikçi), Komünist Manifesto (Karl Marx), Vur Emri (Abdurrahim Karakoç), Devlet ve İhtilal (Vladimir İliç Ulyanov Lenin), Türkiye’de İnsan Hakları Panoraması, National Geographic Atlas of the World, Bolşevik Partisi Tarihi (Josef Stalin), Çetenin Kimliği (Salman Yüksel), Dersim Türküleri, Azizname (Aziz Nesin) gibi kitaplar bulunuyor.

453 kitap “yasak”

Yasaklı yayınlar listesinde, 31 Aralık 2011 tarihine kadar haklarında yasaklama kararı verilmiş 453 kitap ve 645 gazete, dergi, broşür, pankart bulunuyor. 5 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren ve “3. Yargı Paketi” olarak bilinen kanunun 78. maddesiyle Basın Kanunu’na eklenen geçici madde çerçevesinde, altı ay içinde ilgili bu yayınlarla ilgili “yasakların devamı niteliğinde” bir karar alınmaması halinde yasaklar hükümsüz kalacak. Altı aylık süre 5 Ocak 2012’de doluyor.

Yasak kararı devam etsin istediler

Güvenlik Şube Müdürlüğü’nün koordinasyonunda İstihbarat Şube ve Terörle Mücadele Şube müdürlüklerinin katılımıyla kurulan bir komisyon, 67 kitap ve 16 gazete ile dergi üzerindeki yasak kararının devam etmesi yönündeki görüşünü ilgili savcılığa iletmişti. Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin yasaklı yayınlar üzerindeki incelemesini sürdürdüğü bildirildi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Fikir