Japonya’da Hitler’in Kavgam kitabı ders kitapları arasına girdi

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Japonya’da aşırı sağın yükselişi

17 Nisan 2017 Global Times

Kısa süre önce Japonya’daki ABE hükümeti Adolf Hitler’in nefret yayan korkunç otobiyografisi ve Nazi’lerin manifestosu olan kitabı Mein Kampf’ı (Kavgam) ortaokul ve lise sınıflarında ders kitapları arasına almaya karar verdi.

Kitabın tüm dünyada tartışmasız bir şekilde bilindiği gibi savunduğu fikir ve semboller açıktır. Japonya’daki hükümetin bu yeni adımı, II. Dünya Savaşı sırasında Japon militarizminden büyük zararlar görmüş komşu Asya ülkelerinde büyük endişe ve kızgınlık yarattı. Güney Kore’de Gaziler Derneği bir protesto mesajı yayınladı. Bu olay aynı zamanda Uzak Doğu’da Faşizm akımının yeniden doğuşu konusunda bir işaret anlamı taşıyor.

Hükümetin aldığı bu tartışmalı karar muhalefetteki Demokratik Partinin bir meclis üyesinin sorularına neden oldu, ve hükümet verdiği yazılı cevapta karardan geri dönülmeyeceğini açıkladı.

Aşırı-sağın oldukça güçlendiği Japonya’da Nazizme karşı gösterilen bu “hoşgörü” istisnai bir durum değil. Japon Başbakanı Shinzo Abe geçtiğimiz Cuma günü Yasukini tapınağında gömülü olan savaş suçu kanıtlanmış 14 Japon üst düzey savaş suçlusuna itibarlarını iade eden bir teklif gönderdi.

Bu ayın başlarında, Japon hükümeti aynı derecede tartışmalı bir karar aldı, ve İmparatorluk Savaş İlkeleri kitapçığının askeri birliklerde kullanımını onayladı. Bu son derece ideolojik nitelikteki kitapçık, II. Dünya savaşı öncesi dönemde Japon İmparatorunun savaş emirlerine sadakati savunmuş ve ülkede militarizmin yükselişini desteklemede önemli bir rol oynamıştı.

Güney Kore Gaziler Derneği açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Faşizm ve militarizm II. Dünya Savaşı’nın temel nedenleridir ve kökleri tümüyle kazınmalıdır. Bu son derece önemli tarihsel sorunlara karşı hiçbir hoşgörü gösterilmemeli ve muğlak tutumlara yer verilmemelidir. Japonya’daki hem hükümet içinde hem de toplum düzeyinde güçlenen aşırı sağcılar Japonya’nın savaş suçları konusunda hiçbir pişmanlık duymamaktadırlar. Hatta arsız bir tutumla Japon militarizminin faşizm ile herhangi bir alakası olmadığını iddia etmektedirler.

Çeviren: Cem Kızılcec

kizilcec@aol.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Fikir