Times yazarı: “Orta Doğu’nun daha güçlü bir Erdoğan’a ihtiyacı var.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

İngiliz emperyalizmin köklü yayın organlarından The Times’ın yazarı Roger Boyes’ın kaleme aldığı yazıda Erdoğan’ın 16 Nisan’da yapılacak referandumu kazanması istenmektedir.

BBC Türkçe’de de yer verilen bu yazıda, referandumdan ‘Evet’ sonucu çıkmasının, Erdoğan’ın kazanmasının Türkiye’deki muhalifleri üzeceği ama Ortadoğu için iyi olacağı öne sürülüyor.

Bunun anlamı; Batılıların Ortadoğu’daki çıkarları için Erdoğan’ın güçlenmesinden yana olduklarıdır. Bu taleplerinin gerçekleşebilmesi için de referandumdan “Evet” sonucunun çıkmasını istiyorlar. Bu yazıyla bir kez daha ortaya çıkıyor ki, Türkiye’de Tek Adam rejiminin kurulması emperyalizmin tercihidir. (*)

BBC’de yer alan haber şöyle:

Boyes’e göre, Batı’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la iyi ilişkiler kurması gerekiyor ve bunun yolu da ‘Suriyeli Kürtleri yüzüstü bırakmaktan’ geçiyor.

“Türkiye’nin kabadayı sultanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında daha fazla endişelenmeli miyiz?” sorusuyla başlayan yazıda muhaliflerin, referandumdan ‘Evet’ çıkması durumunda Erdoğan’ın yetkilerini istismar edeceğini ve medyaya yönelik baskıları artıracağını, ‘Hayır’ çıkması durumunda da olağanüstü hâli sonsuza kadar uzatacağını söylediğini aktardı.

The Times gazetesinin eski Berlin muhabiri olan Boyes, şu anda gazetenin Diplomatik Editörlüğü görevini yürütüyor. 35 yıl boyunca Avrupa’da önemli merkezlerde muhabirlik yapan Boyes, önde gelen bir Doğu Avrupa uzmanı olarak da biliniyor.

Boyes yazısında şu görüşlere yer verdi:

“Buna rağmen bugün Orta Doğu’nun ihtiyacı olan şeyin anayasal sınırları içinde hareket eden daha güçlü bir Erdoğan’dır.

“Erdoğan hiçbir zaman AB’nin veya Türkiye’nin şehirli liberallerinin seveceği türden bir demokrat olmayacak. Ama Singapur’u bir nesil içinde üçüncü dünyadan birinci dünyaya taşımayı başaran Lee Kuan Yew gibi bir otokrat olabilir.

“Erdoğan 1.0, Arap Baharı’nda ülkelere örnek gösterilen bir modelin lideriydi. Erdoğan 2.0 ise derin devlet korkusu ve Suriye’deki gelişmeler nedeniyle kimseye güvenmeyen bir otokrata dönüştü.

 

Erdoğan 3.0

“Türkiye’deki arkadaşlarım saflığımla dalga geçse de Pazar günkü referandumu kazanması durumunda Erdoğan 3.0’ı görebileceğimizi düşünüyorum.

“Esad rejiminin son yıllarında görevde olan ve sürekli arkasını kollamak zorunda olmayan güçlü bir Türk lideri, tam da ihtiyaç duyulan şey. Vladimir Putin’in Şam’daki gücü azalırken, Türkiye’nin bölgesel otoritesi yalnızca artabilir.

“Kendisine daha çok güvenen bir Türk lideri, içerdeki muhaliflerinin de yalnızca farklı düşündükleri için terörist olmadığını kabullenebilir.

“Eğer Batı, Erdoğan’ı rehabilite etmek istiyorsa hem Batı’nın hem de Rusya’nın askerliğini yapan Kürt militanlarla ilişkisi problemini çözmek zorunda.

“Suriyeli Kürtleri nazikçe yüzüstü bırakmamız lazım: Bağımsız bir Kürdistan kurmalarına izin verilmeyecek.”

The Times’da yayınlanıp BBC’de yer alan yazı burada bitiyor.

***

Batı emperyalizmi, “Suriyeli Kürtleri yüzüstü” bırakmadan, referandumdan Evet sonucunun çıkması sağlanırsa Erdoğan’ı Esad’a karşı birlikte hareket etmeye ikna etmekte fazla zorlanmaz. Zaten ABD’nin Suriye’ye daha fazla saldırmasını ve bu ülkeye birlikte operasyon düzenlemek isteyen AKP yönetimi, Batı emperyalizmiyle sonuçta anlaşmaya açık. Türkiye’nin gittikçe büyüyen ekonomik ve askeri sorunları, yalnızlaşması AKP’yi Batının politikalarıyla uyum sağlamaya zorlayacak önemli nedenlerdir.

The Times’da yapılan bu değerlendirmeden yurtseverlerin-devrimcilerin çıkarmaları gereken sonuç; 16 Nisan’da en geniş katılımla Hayır diyerek, emperyalistlerin AKP iktidarını daha fazla içine sürükleyecekleri yeni Ortadoğu planlarını bozmak olmalı. Tek Adam rejimine gidişi önlemek, Türkiye’nin emperyalizmin yeni planlarına alet edilmesinin önünü kesmek anlamına gelmektedir.

 

(*)Tek Adam rejiminin hangi merkezlerin projesi olduğunu açıklayan, Anafikir’de yayınlanan “Tek Adam Anayasası Hangi Merkezlerde Hazırlandı?” başlıklı yazıya bakabilirsiniz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Fikir