Alman Yazarlar Birliği Başkanı İmre Török İle Konuşma-Ahmet Yıldırım

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

İki edebiyat olacak dünyada diye düşünüyorum.

ahmety@anafikir.gen.tr

Almanya’da 2011 yılında en çok, suç romanları, cinayet öyküleri kitapları satıldı. Ayrıca tarihi romanlar da satışlarda başı çekti. Edebiyat dergileri ise çok iyi şiirler yayınladılar. Tam da önümüzdeki günlerde felsefi/köşe yazısı gibi bir metin(ler) yazmaya başlayacağım şiirin önemi hakkında. The Poem adlı edebiyat dergisi için yazacağım. 25 yıldır çıkan bir şiir dergisi. Sayısı çok küçük edebiyat dergileri var amaçok iyi bilinen 8-10 dergi var. Bunların satışları 3-5-8 bin civarında.

Yeni bir şair/yazarın ilk kitabı kaç basıyor?

Küçük yayınevleri 300-500 basıyorlar ilk. Satarsa daha sonra yükseltiyorlar sayıyı. Büyük yayınevleri 1000-2000-5000 arasında değişen oranlarda basıyorlar ilk kitapları.

 

Yazar örgütleri ne yapıyor?

PEN-Alman Yazarlar Birliği gibi iki örgüt var önemli örgütler olarak ulusal düzeyde. 4 bin üyesi olan örgütler bunlar. Birbirleriyle eşgüdümlü, yakın çalışıyorlar. PEN Başkanı bizim birliğin de üyesi örneğin. PEN, politik sorunlarla ilgileniyor. Alman Yazarlar Birliği ise yazarların sosyal problemleriyle, yazar hakları, telif haklarıyla uğraşıyor.

 

Son 10 yıl içinde Alman Edebiyatı’nda ne gibi değişiklikler oldu?

Yazarlar daha az politikler; kendi içsel sorunlarını anlatıyorlar. Derin konularla ilgilenmiyorlar. Yüzeysel ve basit bir edebiyat yapıyorlar, günlük dille yazıyorlar.

 

Alman Edebiyatı’nın gelecek 5 yılını nasıl görüyorsunuz?

İki edebiyat olacak dünyada diye düşünüyorum. Bir, bu yüzeysel, derin olmayan günlük dille yazılmış edebiyat, ikincisi bizim bildiğimiz, değer verdiğimiz gerçek edebiyat.

 

 Ahmet Yıldırım

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Fikir