İki Haber Bir Soru

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Editörün Notu: Aşağıda Hürriyet kaynaklı bir röportaj ve bir de haber okuyacaksınız. İkisini birlikte düşününce insanın aklına“eskiyen ABD-Türkiye evliliği”ni kurtarmanın yolu yeni bir “nişan’”dan mı geçiyor, şeklinde soru geliyor. Özellikle ikinci haber ilginç! İnsanın aklına türlü türlü şeyler geliyor, mesela evliliği tazelemenin yeni bir çaresini mi aranıyorlar, şeklinde bir soru takılıyor zihnimize. Bu haber halk arasında söylenen “Şeytan doldurur” sözünü hatırlatmıyor mu?

 

Türkiye-ABD ilişkisi eskimiş bir evlilik

Obama’ya yakın olarak bilinen Amerikan İlerleme Merkezi (Center for American Progress) adlı kuruluşun uzmanı Michael Werz, Hürriyet’e verdiği röportajda ABD-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi.

ABD-Türkiye ilişkilerini “eskimiş bir evliliğe” benzeten Werz, “Artık ortada gerçek bir aşk yok, epey huysuzluk var. İki taraf da birbiriyle mutlu değil. Bir de taraflardan biri devamlı kamuoyunda ilişkinin mahremiyle ilgili konuşuyor” diyor. (Abç)

Washington’da, Türk hükümetinin yaklaşımlarıyla ilgili devam eden hayal kırıklıkları olduğunu söyleyen Werz, şunları belirtiyor:

“Türk hükümeti, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonu desteklemiyor görünüyor. Bazılarına göre Türkiye İncirlik Üssü’nün kullanımına izin vermeyerek NATO kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Bir de bunların üzerine Türk hükümeti iki ülkenin üst düzey yetkilileri arasındaki konuşmaların içeriğine dair yanlış beyanda bulunduğu için ABD yönetimi iki kez düzeltme yapmak zorunda bırakıldı. Bu yakın müttefikler için oldukça olağandışı bir durum.

Werz’in kastettiği düzeltme, Tayyip Erdoğan’ın Obama ile yaptığı görüşmede “Fethullah Gülen’i istedik” demesi. Werz, “Fethullah Gülen’in ABD’den bir gün sınır dışı edileceğini hayal etmek çok zor” diyor.

ABD DESTEĞİYLE CEZİRE KANTONU

“2015 PKK’sı elbette 80’lerin PKK’sı değil. Kürt hareketi içinde farklı güç merkezleri var; İmralı’da Apo, Kandil ve HDP. PYD ve Suriye boyutu da önemli, PKK ile bağlantıları malum. Cezire kantonunda durum Türkiye’nin doğusundan daha karmaşık ve heterojen. Çünkü PYD’nin Arapça ve Türkçe konuşan aşiretlerle de uzlaşması gerekiyor. Cezire gibi bir bölgeyi yönetmeye başladığınızda ABD’nin askeri ve Irak Bölgesel Kürdistan Yönetimi’nin insani ve ekonomik yardımına ihtiyacınız var. “ABD ilk defa bu meselede gerçekten aktif bir oyuncu oldu çünkü IŞİD karşıtı kampanya kapsamında PYD’ye askeri destek sağladı.”

Erdoğan ve Hükümet’in anti Batı söylemlerinin iç politikada destek kazanmak için olabileceğini, bu nedenle mazur görülebileceğini ima eden Werz, bu yöndeki söylemlerini devam ettirdiğini, bunun da ilişkileri tahrip ettiğini savunuyor. Werz, mevcut ilişkileri şöyle yorumluyor:

WASHİNGTON’DA OLUMSUZ HAVA

“Türkiye hâlâ önemli bir ortak, önemli bir coğrafi konumu var. Ama bugün açık olan şu; iki ülkenin ilişkileri çok daha fazla al-vere (transactional) dayalı bir hale geldi. Benim izlenimime göre bugünlerde Beyaz Saray, Dışişleri ya da Pentagon’da kimse Türkiye’ye büyük bir iyilik yapmaya hazır değil.”

Obama döneminden sonra işlerin Türkiye için hiç de kolaylaşmayacağını savunan Werz, şunları söylüyor:

“ABD yönetimi Türkiye’ye karşı bugünkünden daha sert olacak. (…) önemli olan Türkiye’nin bölgede dengeleyici bir aktör, NATO içinde ve ABD için güçlü bir ortak olup olmamasına dair iradesinin ve kapasitesinin değerlendirilmesi.” (Abç)

TARTIŞILACAĞI YER ABD DEĞİL

Türkiye’nin Washington’daki dostlarını kaybettiğini savunan Werz, Ermeni soykırımı iddialarının 100. yılı konusunda zor bir durum ortaya çıkabileceğini kaydediyor. Fakat Werz, Obama’nın da benzer bir çizgide olduğunu belirttiği bir değerlendirme yapıyor:

“Bence mesele soykırım deyip dememek değil. Ben o terimin kullanılmasına ihtiyatlı yaklaşıyorum çünkü Avrupalı Yahudilerin ortadan kaldırılması için kullanılmış bir terim. Bu önemli bir tartışma ama tartışılacağı yer ABD Temsilciler Meclisi değil. Arşivler açılmalı ve tarihçiler tartışmalı.”

Aydınlık, 27 Ocak 2015

*** ***

Washington’da yapılan Nişan Merasimiyle ilgili haber:

 

ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Odierno’dan Orgeneral Hulusi Akar’a ödül

Tolga TANIŞ / WASHINGTON

ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ray Odierno, Washington’ı ziyaret eden Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akar’a liyakat nişanı verdi. Ödülün Akar’ın Suriye konusundaki tutumu ve Türkiye ile ABD askeri kuvvetlerinin işbirliğine sağladığı katkılardan dolayı verildiği açıklandı.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, geçen sene Türkiye’yi ziyaret eden Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ray Odierno’nun davetlisi olarak geldiği Washington’da liyakat nişanı aldı. Odierno’nun takdim ettiği ödül için Washington’daki Fort Myer askeri üssünde düzenlenen törene 100’e yakın üst düzey askeri yetkili katıldı.

Cuma gününe kadar Washington’a kalacağı açıklanan Akar için yapılan seremonide ödülün Akar’a Türk Kara Kuvvetleri’nin başarılı bir şekilde yeniden yapılandırmasını sağladığı, Türk ve Amerikan kuvvetleri arasında bir koordinasyon oluşturduğu, Suriye konusunda sergilediği tutum, Türk ve Amerikan özel kuvvetleri arasında daha geniş bir işbirliği geliştirilmesine katkı sunduğu için verildiği belirtildi.

Akar, askeri üssün Conmy Hall salonundaki yarım saatlik merasimin ardından, üssün bitişiğinde yer alan Arlington Askeri Mezarlığı’na bir saygı ziyaretinde bulundu. Ve burada Meçhul Asker anıtına çelenk koydu. Ardından da toplantılar için Pentagon’a geçti.

DEMPSEY YOK WINNEFELD VAR
Diplomatik kaynaklar, resmi ziyaret kapsamında iki ülke Kara Kuvvetleri arasındaki rutin askeri işbirliği, karşılıklı eğitim, öğretim ve tatbikatlara katılım konularının görüşüleceğini belirtti. Hürriyet’e bilgi veren yetkililer, Amerikan Kara Kuvvetleri’nin istihbarattan sorumlu G2 biriminin organize ettiği programda Suriye’nin de ele alınmasının şaşırtıcı olmayacağını aktardılar. … (Abç)

Hürriyet, 28 Ocak 2015

Bu haberi ilginç kılan bir neden de, normal koşullarda Akar’ın Ağustos’ta Türkiye’nin Genelkurmay Başkanı olacak olması, daveti yapan Odierno’nun adının da ABD Genelkurmay Başkanlığı için geçenler arasında olmasıdır.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Fikir