NATO’da bu yaz tatil yok, çünkü yoğun bir yaz çalışma programı yürütüyor. Galler’in Newport şehrinde, 4 ve 5 Eylül’de, Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinde belirnecek anti-Rus “stratejik uyum” planını hazırlıyor. Avrupa’daki Müttefik Yüksek Komutanı Amerikalı General Philip Breedlove, daha önce açıkladığı gibi, bu zirve “para, zaman ve çabayı gerektiriyor.” Çalışmalar ise çoktan başladı.
NATO Ukrayna’da, Washington tarafından 33 milyon dolar ile finansmanı sağlanan Kiev silahlı kuvvetlerinin eğitiminlerini yoğunlaştırdığı dönemde, ülkenin orta kesiminde yer alan 3 askeri hava alanını İttifak’ın avcı-bombardıman uçaklarının kullanımı için yeniden faaliyete geçirdi. Polonya’da Almanya’nın Ramstein üssünden gelen C-130J’den atlayan ABD, Polonya ve Estonya paraşütçüleri tatbikatı ise daha yeni sonlandı. Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Letonya’da AWAC ve F-16 avcı uçaklarının yanı sıra Karadeniz ki savaş gemilerinin yer aldığı NATO askeri tatbikatları da sürüyor. NATO’nun parlamenterler asamblesinin bir delegasyonu Gürcistan’a giderek onun ittifaka katılma çalışmalarını hız veriyor, Afganistan’dan gelen Gürcistan askerleri de Kafkaslarda faaliyet gösterecek şekilde Amerikalı eğitmenlerce yeniden eğitiliyor. Azebaycan, Tacikistan ve Ermenistan’da bu ülkelerin özel kuvvetlerinin eğitimi NATO komutanlığı altında sürüyor ve bu ülkelerin subaylarına NATO bölge Komutanlığı ev sahipliği yapıyor.
Afganistan’da NATO bir seri ‘örtülü opersyonalar’ aracılığıyla savaşı başka bir biçime sokuyor. ‘Kuzey Atlantik İttifakı’ Orta Avrupa’ya (eski SSCB’nin içine) ve Orta Asya’ya kadar sokulduktan sonra, şimdide başka bölgelere doğru yayılıyor.
NATO Ortadoğu da, resmen doğrudan yer almaksızın, gizli bir şekilde sınırı gayri meşru yollarla geçen askeri güçler üzerinden yürüttüğü faaliyetlerle Suriye’ye karşı örtülü operasyonlara girişiyor ve İzmir’deki (Türkiye) NATO askeri üssü, ittifakın bütün kara askeri kuvvetlerin komutanlığı olan LandCom’daki askeri hareketlilikten başka operasyonlara da hazırlanıldığını gösteriyor.
NATO Afrika’da Libya’yı 2011’de savaşla yıkıldıktan sonra, geçen Mayıs ayında Adis Abeba’da, “planlaması ve hava-donanma” nakliyatını üstlendiği African Stanby Force tugaylarının biraraya getirilmesi ve eğitimlerini için Afrika Birliğiyle askeri yardım anlaşması yaptı. NATO bu askeri gücün nerede ve nasıl kullanılacağına ilişkinde tek belirleyicidir. NATO’nun Afrika operasyonlarının bir diğer bir aracıda staratejik öneme sahip Hint Okyanusu ve Aden Körfezi’nde yürüttüğü Okyanus Kalkanı “korsanlıkla mücadele” operasyonudur. Bu bölgede sahili bulunan ülkelerin silahlı kuvvetleri ile işbirliği içinde gerçekleştirilen operasyonlara AFRİCOM (ABD’nin Afrika’da komuta birimi ) AFRİCOM’a İtalyan savaş gemileri de katılıyor: 13-17 Temmuz’da Dar Es Salam’da, Tanzanya’da karşı torpidoya güdümlü füze fırlatma aracı İtalyan Mimbelli operasyon yaparak, bir korsanlık faaliyetinin önüne geçmişti.
NATO, Latin Amerika’da 2013 yılında, İttifak Antlaşması askeri programlarına daha önce dâhil edilen Kolombiya ile “Güvenlik Anlaşması” imzalayarak hızlı bir şekilde ortaklığa gitti. Bu doğrultuda SoutCom (Güney Amerika Komutanlığı), Güney ve Kuzey Amerika özel kuvvetlerinden 700 komandonun katılımıyla yürüttüğü tatbikat şu sıralarda Kolombiya’da devam ediyor.
Pasifiklerde de Çin ve Rusya’ya yönelik olarak yürütülen ve dünyanın en büyük deniz tatbikatı Rimpac 2014: ABD’nin komutası altında 22 ülkeden gelen 55 savaş gemisi, 200 savaş uçağı ve 25.000 askerin katılımıyla sürüyor. Bu tatbikatta NATO bünyesinde Amerikan, Kanada, Büyük Britanya, Fransa, Hollanda, Norveç, İtalya, Almanya’nın deniz kuvvetleri ve Danimarka gözlemci konumuyla yer alıyor.
“Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü” (NATO) faaliyet alanını Pasifiklere kadar yayıldı.
Par Manlio Dinucci
Mondialisation. Ca, 29 Temmuz